maanantai 25. tammikuuta 2016

30-vuotisen sodan urhoja Sampolassa

Tampereen seudun sukututkimusseura järjesti lauantaina 23.1.2016 perinteisen Sampolan sukututkimuspäivän 32. kerran. Se kuuluu Valtakunnallisten Sukututkimuspäivien rinnalla maamme merkittävimpien sukututkimustapahtumien joukkoon. 

Yleisö tutustuu sukututkimusyhdistysten ym. näytteilleasettajien tarjontaan Sampolan aulassa.
Tänä vuonna Sampolassa kuultiin kaksi mielenkiintoista esitelmää, fil. tri Ulla Koskinen kertoi rässiperheen kirjeenvaihdosta 1500-luvulla ja dosentti Jussi Hanska tarkasteli pyhiinvaelluksia kristillisen kirkon historiassa. Lisäksi ohjelmassa oli tietoisku sukututkimuksen aloittamisesta.

Sampolassa olivat suomalaisen sukututkimuksen kärkikaartiin kuuluvat
tutkijat Tiina Miettinen (vas.), Ulla Koskinen ja Virpi Nissilä.

Sampolan sukututkimuspäivän shown varastivat sotilaat 30-vuotisesta sodasta. Paikalla oli viisi miestä Savon rykmentistä. Todellisuudessa he edustivat historian elävöittämistä harrastavaa Harmaasudet ry:tä ja tarkemmin sanottuna sen GARS-ryhmää. GARS on kuningas Kustaa II Adolfin monogrammi (Gustavus Adolphus Rex Sueciae).

Sotilaita 30-vuotisesta sodasta eli istorian elävöittäjiä GARS-ryhmästä.

GARS-ryhmä on 1600-luvun alkupuolen ruotsalaista jalkaväkeä ja sotaleiriyhteisöä 30-vuotisessa sodassa elävöittävä ryhmä. Se tutkii aiheeseen liittyviä lähteitä ja niiden pohjalta valmistaa ja kokoaa itselleen elävöitysasut, harjoittelee miekkailua sekä keihäiden ja muskettien käyttöä muodostelmassa ja esiintyy historianelävöitysalan tapahtumissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Muskettisoturi.

GARS-ryhmän sotilaiden varusteet, aseet ja jopa rykmentin lippu olivat niin autenttisia kuin perusteelliseen tutkimustyöhön pohjautuen tänä päivänä voidaan toteuttaa. Samoin sotilaiden äkseeraaminen ruotsalaisin komennoin perustuu 1600-luvun alun koulutuskäsikirjoihin. Ryhmän verkkosivustolla kerrotaan mm. siitä, kuinka ryhmä rekonstruoi Savon rykmentin lipun.

GARS-ryhmän tekemä Savon rykmentin lippu.

Historian elävöittäminen on varmasti mielenkiintoinen harrastus ja yleisölle mitä hienoin tapa tutustua esivanhempien elämään.

Suomen Sukututkimusseuralla oli totuttuun tapaan oma osastonsa Sampolassa. Sen sijaan osaston miehitys oli kokonaan uusi, sillä paikalla oli Seuran uusi järjestöpäällikkö Joonas Jylhä ja Seuran viime syksynä aloittanut messuavustaja Mikko Kuitula. Toiminnanjohtaja puolestaan jutteli kuusi tuntia tuttujen ja vähän tuntemattomienkin kanssa. 

Sampolan sukututkimuspäivä on minulle tärkeä tapahtuma, sillä olen ollut paikalla jokainen vuosi alusta alkaen vuodesta 1982. Ensimmäisinä vuosina olin talkoolaisena järjestelypuolella ja nyt jo kymmenen kertaa Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtajanakin. Kuluneiden vuosikymmenien aikana tamperelaisten sukututkimuspäivä on vain kahtena vuonna jäänyt pitämättä.

Kiitokset jälleen Tampereen seudun sukututkimusseuran aktiiveille mukavan tapahtuman järjestämisestä.


P. T. Kuusiluoma
Suomen Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti